Lasten suojelu seksuaaliväkivallalta vaatii monitieteellistä ja monialaista yhteistyötä

Erityisasiantuntija, sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen on ollut kehittämässä laajassa asiantuntijayhteistyössä kognitiivis-behavioraaliseen teoriaan pohjautuvaa  Omahoito-ohjelmaa henkilöille, jotka ovat huolissaan seksuaalisesta kiinnostuksestaan lapsiin. Ohjelma löytyy Mielenterveystalo.fi sivustolta sekä suomeksi, että englanniksi sekä pimeästä verkosta (Tor)

Nina Vaaranen-Valkonen johtaa Lasten suojelu ja Nettivihje tiimiä, joka tekee laaja-alaista työtä lasten suojelemiseksi seksuaaliselta häirinnältä, houkuttelulta ja seksuaaliväkivallalta erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Hän on tiiminsä kanssa ideoinut keinoja, miten omahoito-ohjelman löytäisivät myös ne henkilöt, joilla on merkittävä riski syyllistyä lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin. Ninan tiimissä syntyi ajatus viedä tieto ohjelmasta anonyymiin Tor-verkkoon ja siellä Ahmia- hakukonetta käyttäville henkilöille, jotka hakukoneella etsivät lasten seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuva ja videomateriaalia. Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelin omahoito-ohjelmasta, ja HS:n tilaajat pääsevät lukemaan sen täältä  Ohjelmaan lisättiin keväällä 2019 myös tieto kaikista Euroopan auttavista palveluista, jotta lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet ihmiset löytäisivät  oman maansa palvelut. 

Nina tekee tiiminsä kanssa vahvaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä lasten suojelemiseksi seksuaaliväkivallalta. Yhteistyötä tehdään muiden järjestöjen, yritysten, muiden moniammatillisten toimijoiden ja viranomaisten kanssa. Lasten suojelu ja Nettivihje on osa kansainvälistä INHOPE verkostoa ja tiivistä yhteistyötä tehdään  Keskusrikospoliisin, EUROPOLin ja INTERPOLin kanssa.   

Heinäkuussa Nina esittelee omahoito-ohjelman Berliinin WCBCT maailmankongressissa. Poster “CBT- based online self-help program for people who have sexual interest in children” (Reference: PO_Vaaranen-Valkonen2061) Friday, July 19th at 15:00-17:30, Poster-Session 6.     

Lisätietoja Lasten suojelu ja Nettivihje toiminnasta

Suojellaan lapsia seksuaaliväkivallalta 

Omahoito-ohjelmasta: www.otanvastuun.fi

Selvitys lasten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja siihen liittyvästä kiusaamisesta digitaalisessa mediassa

 

Nina Vaaranen-Valkonen
Nina Vaaranen-Valkonen