Videotalk-menetelmästä uusi artikkeli Journal of Contemporary Psychotherapy-lehdessä

Turussa on ryhmä psykoterapeutteja tutkinut Videotalk- menetelmää, josta on julkaistu äskettäin artikkeli Tarja Koffertin johdolla Journal of Contemporary Psychotherapy-lehdessä.

 

Tarjan mukaan Videotalk-menetelmä perustuu siihen, että potilas tallentaa tulevaan psykoterapiatapaamiseen kotona tietyn teeman ympäriltä videomateriaalia. Tallentaminen on nelivaiheinen prosessi, jonka ensimmäisessä vaiheessa potilas puhuu vapaasti terapiatunnilla annetusta teemasta. Toisessa vaiheessa kotona tehty videotallenne katsotaan yhdessä vaiheittain vastaanotolla läpi. Tässä ns. kokemuksellisessa ja moniaistisessa työvaiheessa potilas kuulee ja näkee reaktionsa tallenteelta eli oppii miten maladaptiivinen skeema vaikuttaa häneen. Kolmannessa vaiheessa potilas tekee videon kotona, jossa hän kertoo mitä hän oppi toisen vaiheen keskustelusta terapeutin kanssa ja mitä muutoksia hän jatkossa aikoo tehdä vointinsa parantamiseksi. Neljännessä vaiheessa eli hoidon lopussa potilas tekee koosteen koko hoitoprosessista, johon hän kerää keskeiset huomiot omista havainnoista, video katsotaan yhdessä vastaanotolla läpi. Koostetta potilas käyttää mikäli relapsi uhkaa hoidon päätyttyä.

Artikkelin saa auki tästä linkistä: https://rdcu.be/bz3Q8

 

Kirjoittajista Sinikka Luutonen on saanut tukea artikkelin viimeistelyyn Kognitiivisen psykoterapian yhdistyksen Irma Karilan rahastosta.